#48 Hvad er din plan efter kostplanen?

#48 Hvad er din plan efter kostplanen?

De sidste mange år har kostplaner været en af de mest benyttede strategier til at få styr på spisevanerne. Især hvis man vil tabe sig. Og uanset om kostplanen kommer fra fitnessbranchen eller hospitalsvæsenet, er idéen den samme: Du får at vide, hvad du skal spise hvornår – og så er det ellers bare hjem og følge planen. Men som mange har erfaret, er det ikke så simpelt. Faktisk skaber kostplaner nogle gange flere problemer end de løser.

#47 ”Hvis jeg kan så kan du også!” Om udskamning, store løfter og andre røde flag i coach-industrien

#47 ”Hvis jeg kan så kan du også!” Om udskamning, store løfter og andre røde flag i coach-industrien

Markedet for personlig coaching er eksploderet. Og et nyt marked betyder ny markedsføring. Men hvordan vælger man så den rigtige? Altså en coach, der rent faktisk er dygtig til det, man har brug for hjælp til – og ikke bare dygtig til at sælge? Det er temaet for dette afsnit, hvor vi taler om, hvad man skal være opmærksom på i kommunikationen fra de coaches, man støder på eller følger på sociale medier.

#46 Hvad betyder #slutmedforbudt egentlig og hvorfor er det så svært?

#46 Hvad betyder #slutmedforbudt egentlig og hvorfor er det så svært?

#slutmedforbudt var et opgør med rigide madregler, misinformation og overkontrol med kosten. Men det blev også en trend. Et ideal om balance og fleksibilitet, som var svært at leve op til for mange. I denne episode snakker vi om, hvad et forbudsfrit forhold til mad egentlig betyder og hvilke tanker, der holder os fast i regelfælden. Og så taler vi om hvorfor ubetinget tilladelse er essentielt for mental madro – og hvad der skal til for at give slip på kontrollen.

#45 Skal du gøre som i "Fede Forhold"?

#45 Skal du gøre som i "Fede Forhold"?

Vægttabsprogrammer på TV har altid været populære. Den hårde kamp mod kiloene og den store, synlige forvandling er guf for seerne – og mens nogle får et kick ud af at føle sig bedre end personerne på skærmen, får mange andre tanken, at de burde gøre det samme. Lige nu kører tredje sæson af programserien, “Fede Forhold”, på DR1. Det er en programserie som vi før har kastet et kritisk blik på. For vægttabsprogrammer som dét, har mange seere – og kan derfor potentielt påvirke mange menneskers forhold til mad og krop.

#44 Nadjas farvel til de 170 kg – livet efter gastrisk bypass

#44 Nadjas farvel til de 170 kg – livet efter gastrisk bypass

For knap et år siden valgte Nadja Engsig at få en gastrisk bypass-operation. Dengang vejede hun 180 kg efter en årelang kamp med spiseforstyrrelsen BED, som hun endelig havde fået effektiv behandling mod. Men kroppen var begyndt at lide under vægten: smerter i leddene og dårlig bevægelighed gjorde hverdagen til en kamp. I to programmer på TV2 har man kunnet følge med i forløbet omkring operationen og i dette afsnit spørger vi Nadja om, hvordan det er gået siden.

#43 Keto – fornuft eller fedtforherligende fejlslutninger?

#43 Keto – fornuft eller fedtforherligende fejlslutninger?

I start 00'erne forlod mange fedtforskrækkelsen til fordel for Atkins-kuren. Senere overtog LCHF stafetten, og mange tror i dag, at kulhydrater er fedende og fedt er slankende. Men der er kommet et ny spiller på banen: Keto-kost, der påstås at være særligt effektiv til vægttab. Men er det nu også rigtigt? Og hvad med de andre løfter om keto-kostens kvaliteter? Det er emnet for dette afsnit, hvor Nikolaj Bach igen er med som gæst til en nørdesnak om ernæring.

#42 Hvad skal vi egentlig med kostråd?

#42 Hvad skal vi egentlig med kostråd?

I 1976 fik Danmark sit første sæt officielle kostråd. Siden da har der været fem andre versioner og for ganske nylig udkom et helt nyt sæt – denne gang også med fokus på klima. Men hvad er formålet med officielle kostråd egentlig? Hvem er de til? Hvordan skal vi forholde os til dem? Og hvor evidensbaserede er de i virkeligheden? Det er emnet for denne episode, hvor Jonas Germann er med som gæst.

#41 Hvad så når jeg har tabt mig?

#41 Hvad så når jeg har tabt mig?

Hvad gør man, når man har tabt sig det, man gerne ville? Når man har “nået målet”? Det er temaet for dette afsnit, hvor vi har fokus på udfordringerne efter et vægttab. For desværre udløser det ofte hverken den sejrsfølelse eller den frihed, som man havde håbet på. I stedet fylder frygten for at tage på igen, rigtig meget. Hvordan omstiller man sig egentlig fra vægttab til vægtvedligehold? Hvordan slipper man overkontrollen uden at tage det hele på igen?

#40 Selvkærligt vægttab

#40 Selvkærligt vægttab

Vægttabsforsøg er for det meste motiveret af selvhad, drevet af negativ selvsnak og praktiseret som én lang straf – uden en eneste tilgivende tanke. De gør derfor kun livet værre for den, der kaster sig over det. Af samme grund går flere og flere i retning af et såkaldt “selvkærligt vægttab”. Men findes et sådant? Eller er det altid mest selvkærligt at slippe tankerne om at tabe sig? Det forsøger vi at give et nuanceret svar på i dette afsnit.

Brevkasse: Madmyter

Brevkasse: Madmyter

Misinformation om mad og sundhed fylder, forvirrer og flytter fokus fra det, der gør en forskel. De seneste afsnit har haft et adfærdspsykologisk fokus, men i dette afsnit forsøger Morten Elsøe og Nikolaj Bach, der sammen underviser på kurset "Evidensbaseret Ernæring", at punktere så mange madmyter som muligt på én time. Hør hvor mange vi når, når nuancerne også skal med.

#39 "Når jeg har tabt mig, vil jeg..."

#39 "Når jeg har tabt mig, vil jeg..."

Venter du med at date, til du kan passe dine yndlingsbukser igen? Udskyder du at tage på stranden, til den dag du har den “bikinikrop” du ønsker dig? Undgår du at gå ud af frygt for, hvad andre tænker om dig? Så er du ikke alene. Rigtigt mange mennesker udskyder en masse af det, der gør livet værd at leve, til de engang har tabt sig. Hvorfor dét ikke giver mening – og hvordan du bryder ud af det mønster – er emnet for dette afsnit.

#38 "Nej tak!" Om at sige fra uden at afvise

#38 "Nej tak!" Om at sige fra uden at afvise

De fleste har prøvet at takke ja til mad, de ikke har lyst til. Ofte gør vi det for ikke at være udenfor, for at undgå at komme i fokus eller for ikke at såre den, der serverer. Konsekvensen op kort sigt er, at vi spiser os overmætte. Sker det ofte, kan det føre til en uønsket vægtstigning, der ofte sender folk på jagt efter slankekure. Men det er muligt at ære sine egne behov uden at træde andre over tæerne – og det er temaet for dette afsnit.

#37 Hvordan diætkulturen ødelagde grøntsager (og hvordan du får lysten tilbage)

#37 Hvordan diætkulturen ødelagde grøntsager (og hvordan du får lysten tilbage)

Det er sundt at spise godt med grøntsager, men paradoksalt nok er dette faktum med til at fjerne lysten til at spise dem. I dette afsnit kan du høre om, hvordan diætkulturen har reduceret grøntsager til et middel mod målet om sundhed eller slankhed. En sur pligt – eller noget, man kun spiser, når man er på kur. Og så får du tips til at få lysten til grønt tilbage, og til hvordan du forebygger grøntsagsmodstand hos dine børn.

#35 Biohacking, blodtypekost og kalorietælling

#35 Biohacking, blodtypekost og kalorietælling

Anden sæson af "Min sindssygt sunde familie" kører netop nu på TV2. Og det betyder, at vores indbakker flyder over med spørgsmål til familiernes livsstil – og til de påstande, som præsenteres i programmerne. I denne episode af "Detox din hjerne" taler vi om de første tre afsnit af udsendelsen for at vaccinere mod misinformation, beskytte mod burde-tanker og give vores bud på i hvad det betyder for børnene.

#34 Corona-episode II: Om kaotisk spisning og frygten for karantænekrop

#34 Corona-episode II:  Om kaotisk spisning og frygten for karantænekrop

Corona-krisen har vendt op og ned på hverdagen. Uanset om den ny byder på mere ensomhed, kedsomhed og rastløshed eller stress over at skulle passe (og måske undervise) sine børn, mens man arbejder hjemmefra, påvirker det manges spiseadfærd. I dette afsnit taler vi om hvordan man tackler et pludseligt opstået kaotisk spisemønster – og den skam, der måske følger med. Støt podcasten på detox.10er.app.

#33 Den anden corona-krise: om at tackle fremtidsfrygt og følelsen af at være fanget

#33 Den anden corona-krise: om at tackle fremtidsfrygt og følelsen af at være fanget

Corona-pandemien fylder lige nu alt i vores fælles bevidsthed. Og med god grund: rigtigt mange mennesker vil dø, hvis vi ikke ændrer vores adfærd radikalt. Men betyder det, at vi skal bekymre os dagen lang? I denne episode taler vi om hvorfor bekymringstanker er formålsløse og hvordan du giver slip på dem. Og så kommer vi med vores bud på, hvordan du kan leve et meningsfuldt liv midt i corona-krisen.

#32 Nadja og de 170 kg – en personlig beretning om et liv med BED

#32 Nadja og de 170 kg – en personlig beretning om et liv med BED

Nadja er 32 år og lider af tvangsoverspisning. Det, der på engelsk hedder "Binge Eating Disorder" (BED). Det meste af sit liv har hun kæmpet med – eller rettere mod – vægten, men nu, efter at være blevet diagnosticeret med BED, handler det om noget andet: de følelser, som hun har brugt maden til at dulme. I denne episode fortæller Nadja Engsig sin personlige beretning om et liv styret af mad og hvorfor det store fokus på vægten ofte skader mere end det gavner.

#31 Antiinflammatorisk kost: buzzwords, bullshit og pseudovidenskab

#31 Antiinflammatorisk kost: buzzwords, bullshit og pseudovidenskab

Skal du følge en antiinflammatorisk kostretning, hvis du skal være sund, slank og sygdomsfri? Det kan man nemt komme til at tro, hvis man læser de populære bøger om emnet: De er nemlig spækket med lovende påstande pakket ind i fagtermer. I dette afsnit af “Detox din hjerne” kigger vi nærmere på påstandene og sætter dem i perspektiv, så du kan vurdere, om antiinflammatorisk kost giver mening for dig.