#1: Hvorfor er sundhedsdebatten så afsporet? Om sukkerfri november og ukritisk tænkning

Foto af  NeONBRAND  fra  Unsplash

Foto af NeONBRAND fra Unsplash

I denne første episode af podcasten "Slut med forbudt", får I et kort indblik i hvordan Morten Svane og Morten Elsøe gik fra en heftig diskussion på facebook om ernæring til at opbygge et samarbejde og senere et venskab. 

Vi tager derudover fat i en personlig sag for Morten Elsøe, som illustrerer noget råddent i sundhedsdebatten og hvorfor folk forfalder til personangreb og konspirationsteorier i sundhedsdebatter. 
Derunder kommer kommer vi ind på følgende emner:

  • At debatter uden fakta er et stort led i det postfaktuelle samfund.
  • Hvordan man, i ønsket om at undgå og mindske kognitiv dissonans, vil (bevidst eller ubevidst)  søge og udvælge informationer, der stemmer overens med ens nuværende verdensbillede.
  • Logiske fejlslutninger og system 1- (intuitiv og hurtig) og system 2- (logisk og langsomt) tænkning som du kan læse mere om i Daniel Kahnemans bog "Thinking fast and slow".
  • Når Dunning Kruger effekten; vores tendens til at overvurdere vores egne evner voldsomt og undervurderer hvor komplekst et emne i virkeligheden er, forringer og fordummer sundhedsdebatten.
  • Om Confirmation bias (på dansk bekræftelsesbias) hvor man har en tendens til at godtage informationer, der understøtter og bekræfter de hypoteser eller holdninger man i forvejen selv har.

Slutteligt i podcasten taler vi om iFORMs “sukkerfri november”- og dets potentielle konsekvenser (se facebookopslag om emnet, her.) 
Herunder kommer vi kort ind på:

  • Hvordan "sukkerfri november" bidrager til restriktiv spisning og overspisning. 
  • Diætkultur; som promoverer en slankekursmentalitet ofte med tidsafgrænsede ekstrem interventioner.

Hør episoden via iTunes/Podcast-appen, her.
Hør episoden via streaming, her.