Sukker feder, giver diabetes, inflammation og kræft. Disse og mange flere påstande støder vi jævnligt på, når vi scroller gennem vores facebook-feed eller læser blogs og bøger om sundhed. Men kan det nu også passe?
#8: Dropkurene og dyrk vanerne i stedet
#7 Hvordan giver vi børn et sundt forhold til mad?
Hvordan giver vi børn et sundt forhold til mad? Det er temaet i denne episode af "Detox din hjerne", hvor Anne Gaardmand giver gode råd til, hvordan man øger interessen for grøntsager og sænker interessen for slik.
#6: Kropsaccept, selvværd og sociale medier
Behovet for at leve op til alle kravene om sundhed, udseende og meget andet, bunder i én ting: behovet om udefrakommende accept. Det behov har man ikke hvis man tror på, at man er noget værd – selvom man ikke er "perfekt". Det mener i hvert fald Katrine Gisiger, der arbejder med kognitiv kostvejledning og bruger sin instagram-profil til noget, der er meget langt fra de typiske glansbilleder.
#5: Myter om træning
Ligesom myter om mad, kan myter om træning kan stå i vejen for sundheden. Ved at forvirre eller skræmme, medfører de handlingslammelse og inaktivitet.
I dette afsnit af "Detox din hjerne" har vi besøg af forfatter og personlig træner, Jacob Beermann, der hjælper os med at punktere de 6 største træningsmyter.
#4: Uopmærksom spisning
Vores spiseadfærd er i høj grad en automatrespons på vores omgivelser. Udover at være drevet af vaner, påvirkes den af vores fysiske, psykiske og sociale miljø, der driver os til at indtage flere kalorier end vi har behov for. I denne episode af "Detox din hjerne" kan du lære meget mere om dette. Du vil også høre om, hvorfor fedmeepidemien er samfundets skyld, samt hvordan du kan blive bedre til at navigere i et fedmefremmende samfund.
#3: Ortoreksi
Når sundhedjagten tager overhånd, kan tanker om mad være altoverskyggende. Denne sygelige besættelse af sundhed kaldes ortoreksi, der på græsk betyder "rigtig appetit" eller "rigtig mad".
I denne episode af "Detox din hjerne" har vi besøg af Anne Skjærbæk, der kan fortælle om sine egne erfaringer med denne spiseforstyrrelse. Derudover undersøger vi, hvilke madmæssige misforståelser, der holder den i gang og hvordan den kan behandles.
#2: Restriktiv spisning
Mange lever med et sæt strikse regler for, hvad de må og ikke må spise. Regler, der bliver til forbuds- og skal-tanker, drevet af en frygt for sygdom eller overvægt.
I denne episode af "Detox din hjerne" taler vi om, hvorfra disse regler kommer fra, hvorfor de ikke giver mening og hvordan de kan have store negative konsekvenser for både din mentale og fysiske sundhed.
#1: Myter om kulhydrater
I kølvandet på 90'ernes fedtforskrækkelse kom frygten for kulhydrater i kosten.
I dette første afsnit af podcasten "Detox din hjerne", kan du høre mere om hvorfor vi tror, at kulhydrater er både fedende og farlige – og hvorfor det slet ikke passer.