Hvordan taber man sig bedst efter en graviditet?

Billede af  Suhyeon Choi  fra  Unsplash

Billede af Suhyeon Choi fra Unsplash

Mange kvinder kæmper med kroppen efter at have fået børn. Foruden de forandringer, der er en helt naturlig del af at bære på et barn i ni måneder, har rigtigt mange det svært med, at også fedtdepoterne er vokset – og ikke skrumper af sig selv igen, når barnet er født. 

I en verden, hvor modemagasiner og medier fastholder os i troen på, at skønhed er den vigtigste kvalitet i livet, bliver eftergraviditetskroppen starten på en livslang panikreaktion. 

En panikreaktion, der sender kvinder i hundredetusindvis i favnen på slankeindustriens suppekure og superfoods, vilde løgne og vanvittige løfter – ofte med den konsekvens, at en stor del af livet spildes på gentagen brug af ekstreme, tidsafgrænsede interventioner (aka: slankekure), der gør livet surt, gør kropsvægt til et evigt fokuspunkt og får vægten til at pendulere med 5, 10, 20 eller sågar 30 kg.

De mange slankekure giver desværre ofte det modsatte resultat end hvad der var intentionen: Mange ender med en højere kropsvægt end hvis de aldrig var gået på kur i første omgang [1].

Men hvis man ikke skal gå på slankekur, hvad skal man så gøre, hvis man gerne vil tabe sig efter man har født?

Det har et studie fra august 2017 et godt bud på [2]. 

Studiet undersøgte (via et spørgeskema) effekten af "intuitiv spisning" på vægttab hos 50 kvinder, der havde født for 1 - 1,5 år siden. 

Hvor intuitivt man spiser, defineres ud fra, i hvor høj grad man spiser af fysiske årsager og ikke psykiske årsager (på fysisk sult og ikke psykisk sult). 

Altså, i hvor høj grad man lader sin spisning styre af kroppens sult- og mæthedssignaler, i stedet for andre, psykiske behov, samt hvor god man er til at ignorere udefrakommende regler om hvad, hvor meget og hvornår man skal spise og følge sine egne præferencer [3]. 

Denne tilgang står altså i stærk kontrast til typiske vægttabsmetoder. Disse opfordrer dig nemlig til aktivt at ignorere egne signaler for at kunne erstatte dem med udefra-styring af måltidsmængder, -frekvens og -timing (for ikke at nævne de mange regler for, HVAD man må/ikke må spise). 

Intuitiv spisning kan med andre ord forklares som evnen til at mærke, lytte til, stole på og spise efter sine indre sult- og mæthedssignaler (i tekniske termer kaldet interoceptiv bevidsthed og interoceptiv lydhørhed [4]). 

Og hvad var så resultatet af undersøgelsen på de kvinder, der for nyligt havde født?

De, der spiste mest intuitivt, oplevede et større vægttab. 

At spise mere intuitivt kan altså være en vej til vægttab uden slankekur – også for dig, der for nylig er blevet mor. Det er nemlig en metode, der hverken kræver, at man vejer, måler, noterer eller vurderer hvad man spiser. Opgaver, der kan være særligt svære, når man lige har fået et barn. 

Vil du lære at spise intuitivt?

Så husk, at gruppeforløbet, antiKUREN™ starter allerede d. 25/1 i Livsstilshuset v/Morten Elsøe.

Her får du BÅDE redskaber og strategier til at spise mindre i forskellige situationer, og lærer at spise mere intuitivt – en evne, der for evigt gør det nemmere at modstå fristelser, stoppe med at spise inden du er overmæt og nyde både mad og søde sager meget mere – uden efterfølgende dårligt samvittighed. 

Med ønsket om mindre madstress hos nye og kommende mødre,

/Morten Elsøe

Kilder:

1. https://www.nature.com/articles/ijo2011160
2. https://link.springer.com/article/10.1007/s10995-017-2281-4
3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666317301745
4. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316307838