Øger man sin forbrænding ved at øge sin muskelmasse?

Gør større muskler dig i stand til at forbrænde mere fedt, hele tiden?

Gør større muskler dig i stand til at forbrænde mere fedt, hele tiden?

Drømmen om et stofskifte så højt, at fedtet bare smelter af kroppen - selv når man intet laver - lever i bedste velgående. Og når så mange drømmer om det, er der et kæmpe marked for at påstå, at det kan opnås. 

Mellem de vanvittige påstande om superfoods og krydderier der booster din forbrændning, finder man også nogle, der faktisk giver mening. I hvert fald ved første øjekast.

Én af dem er påstanden om, at med øget muskelmasse følger en betragteligt øget forbrændning. Mange steder påstås det faktisk, at hvilestofskiftet (den energi man forbruger ved fuldstændig inaktivitet) øges med over 100 kcal/døgn, for hvert kg muskler man bygger på kroppen. (Andre steder er påstandene endda voldsommere.)

Samtidig antager mange, at fedtvæv næsten ikke selv forbrænder noget. 
Således skulle nettoresultatet af at bytte et kg fedt ud med et kg muskler være, at du hver dag kunne spise for 100 kcal mere, uden at tage på - eller spise det samme, og tabe dig omkring 5 kg på et år!

Men passer det? Nej, desværre ikke.

Faktisk vil selv en relativt stor forøgelse af muskelmassen, ikke betyde det store for dit hvilestofskifte.

Det er irriterende, men sandt.

For hvor mange kalorier forbrænder 1 kg muskler egentlig i døgnet?
Svar er: 13 kcal/kg [1]. Til sammenligning forbrænder fedtvæv ca. 4,5 kcal/kg/dag
Hvis du taber 1 kg fedt OG øger din muskelmasse med 1 kg, øges din forbrænding altså med "svimlende" 8,5 kcal/dag.

Det svarer til ca. ét stykke salt lakrids.

Så hvis du undrer dig over hvorfor fedtet ikke smelter af kroppen som konksekvens af din øgede muskelmasse, ved du nu hvorfor.

Der er masser af sundhedsfordele ved at tabe fedt og opbygge muskler - hvis man altså har for meget af det første og for lidt af det andet. Men musklernes høje forbrænding er en myte, og det er på tide, at den stopper med at blive spredt, så folk ikke bliver frustrerede over udeblevent fedttab, på trods af ihærdig styrketræning. 

Læs flere sandheder om vægttab, her.

Kilder:

  1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2001.42/full