Hypede hormonkure er humbug!

Det var mit bud på overskriften til min første klumme hos Ekstra Bladet. Redaktionen fandt på en anden, men nu har jeg fundet en undskyldning for at tage min i brug. For trods min skamløse brug af bogstavrim, er påstanden i overskriften i dag mere sand og relevant, end nogensinde før.

Hormoner er lige nu det mest mest brugte buzzword i den danske slankeindustri. 

Ifølge sundhedsguruerne, skal hormonerne både være i harmoni og balance, for hvis de ikke er det, er de årsagen til alle tænkelige og utænkelige lidelser, symptomer, sygdomme og smerter. 

Både stofskiftehormoner, stresshormoner og kønshormoner sættes i centrum for pseudovidenskabelige påstande, og opfundne lidelser (*host* binyretræthed *host*), der bruges til at forklare de ting vi lider af, når vi lever et ganske almindeligt liv, såsom:

 • Periodisk travlhed
 • Tilbagevendende træthed
 • Svært ved at falde til ro om aftenen
 • Urolig søvn
 • Bekymringer
 • At blive vred, i ny og næ
 • Craving efter sødt - især efter et måltid (ja, den er på ALLE lister)
 • Hudlidelser
 • Hurtig puls
 • Sure opstød

Sådanne lister tjener kun ét formål: at få dig til at føle dig syg, så du er klar til at købe en kur.

Ifølge guruerne - der ikke er læger og derfor aldrig måler på de hormoner de omtaler - er det selvfølgelig også hormoner der er årsagen til at du har fået en topmave, og hormoner der står i vejen for dit vægttab. Og så der er jo ikke andet for, end at spise og træne på en helt særlig måde, for at få styr på dine hormoner.

De fleste af disse påstande og "gode råd" præsenteres i totalt fravær af evidens, men det er ligegyldigt, når anekdoter, før/efter-billeder og farverige fortællinger om hormonets mange effekter, gør alt salgsarbejdet. 

Men hormoner er ikke kun noget du kan manipulere, hvis du køber et kursus: Du kan sågar TAGE hormoner, for på den måde at tabe dig HELT VILDT! 

Du kan eksempelvis tage hCG og derved bilde din krop ind at den er gravid, hvilket skulle få dig til at tabe dig (af uransageligt årsager), uden at tabe muskelmasse - og uden at du behøver at dyrke motion!

Det lyder næsten for godt til at være sandt, ikke

De sidste par år er den såkaldte hCG-kur blevet populær, og jeg modtager nu med tiltagende kortere mellemrum spørgsmål vedrørende denne.

Det er sjovt, for sådanne bullshit-kure har det med at komme i cykler, og dette er også tilfældet her. Langt de fleste "nye" påfund på i slankeindustrien, er i virkeligheden gammel vin på nye flasker.

hCG-kuren stammer nemlig fra vægttabsbogen "Punds and Inches" udgivet tilbage i - hold nu fast - 1954 [nittenhundredeogfireoghalvtreds]. Bogen er skrevet af Dr. Albert Simeons (ja, også dengang havde de læger, der havde drukket lidt for meget at bullshit-bægeret) og var baseret på hans påstande om, at indtag af graviditetshormonet hCG spiller en central rolle i at få kroppen i vægtbalance. 

hCG står for "humant choriogonadotropin" (det er det der laver to streger på en graviditetstest) og indtag af dette mirakelmiddel skulle – i kombination med at sulte sig selv, vel at mærke – føre til et hurtigt og varigt vægttab, en bedre fordeling af fedtvæv, bibeholdelse af muskelmasse, nedsat appetit og øget humør. 

Det er flotte påstande, og hvem er jeg til at påstå, at dette ikke passer? Well, jeg er kun budbringer - svaret findes som sædvanlig i videnskaben, der siden 1976 har været ganske klar i spyttet: teorien bag hCG-kuren er nonsens, da et klinisk forsøg testede Simeons' påstande og viste, at de ikke holdt vand [1].

I takt med at kuren genopstod ad flere omgange, blev flere forsøg udført, og i 1995 var der studier nok til en metaanalyse [2] der konkluderede:

"[hCG] does not bring about weight-loss or fat-redistribution, nor does it reduce hunger or induce a feeling of well-being."

Men videnskabelig evidens har aldrig stået i vejen for charlataner. 

I 2007 udkom den amerikanske bog ”The Weight-Loss Cure ’They’ Don't Want You to Know About” [3] af den amerikanske fupmager, Kevin Trudeau, der senere blev sigtet, dømt og fængslet for sine vanvittige påstande. 

Seems legit ...

Seems legit ...

 

Salg af hCG er i dag ulovligt, blandt andet fordi det er forbundet med både blodpropper [4,5], maniske tilfælde [6] og udvikling af bryster hos mænd [7]. 

Men det har ikke forhindret, at hCG-kuren i dag har flere forskellige danske fortalere (læs: sælgere) der skruppelløst promoverer deres egne versioner af kuren (Googl løs, og du skal finde) til håbefulde danskere, med brændende ønsker om at tabe sig. 

Hvordan kan de så gøre dette, uden at ryge i fængsel?

Det kan de, fordi de har genopfundet diæten og i sandhed gjort den til Kejserens nye klæder: nu er den homøopatisk! Det vil altså sige, at i stedet for hCG får du nu INGENTING. Jep, nul og niks - ikke skyggen af hCG, men blot "idéen" om hCG imprintet på en lille sukkerpille via magisk tænkning (det er homøopati, kort fortalt - og det virker naturligvis ikke). Det er med andre ord en hCG-fri hCG-kur

Det kan godt være at hCG ikke virker på vægten, muskelmassen, appetitten eller humøret, og at det i 50'erne blev ekstraheret direkte fra gravide kvinders urin og efterfølgende injiceret i håbefulde hormon-troende ... men i det mindste fik de da dengang noget for pengene. 

Kuren er selvfølgelig akkompagneret af en "kostplan" der tilsyneladende mestendels består af kaffe, kyllingebryst og æbler, som sikrer, at du er i absurd stort kalorieunderskud mens kuren står på. Faktisk skal du kun indtage 500 kcal dagligt, hvilket placerer denne kur sikkert i kategorien "sultekur". 

Og det lovede vedvarende vægttab - uden ubehag og muskeltab undervejs - afhænger ikke af motion. For motion er ikke bare unødvendigt: det frarådes! Men det er der nok heller ikke meget energi tilovers til ...

Kort sagt

hCG-kuren er baseret på to gange nonsens:

 1. at hCG skulle hjælpe med vægttab
 2. at homøopati virker generelt.

Begge dele er grundigt modbevist. Derudover bruges dette bullshit til at maskere en kur så lav på kalorier, at det kan gå hen og blive farligt. 

At sælge kure som disse, baseret på ”mirakelmidler” og pseudovidenskabelig nonsens, er både uetisk, skamløst og skadeligt.

Men tro nu ikke at det kun er hCG-kuren der er skør. Generelt er det en god idé at løbe skrigende væk, når DIN sundheds-/vægttabsguru forsøger at booste salget med bullshit om dine hormoner - uden nogensinde at have målt dem!

Derfor bliver dette heller ikke det sidste indspark om hormonløgnene i den danske "sundheds"-branche.

Stay tuned, som man siger. Det bliver meget værre.