3 myter om, hvorfor vi overspiser

Billede af  Tom Sodoge  via  Unsplash

Billede af Tom Sodoge via Unsplash

Tilbagevendende overspisning kan være udtryk for en spiseforstyrrelse. Mange der lider af overspisning, lider også af (svær) overvægt – en tilstand, som de ofte søger hjælp for, og den hjælp er alt for ofte diætbehandling. Men diætbehandling hjælper ikke på spiseforstyrret overspisning.

Tværtimod kan kostplaner nemt forværre det.

En af grundene til, at mennesker der lider af overspisning ofte får den forkerte hjælp, er, at overspisningen misforstås, som bare “at spise for meget”.

Denne misforståelse er både udbredt blandt de der overspiser, behandlere af overvægt og befolkningen generelt og kommer ofte til udtryk, som disse tre myter om, hvorfor vi overspiser:

Myte 1: Vi bliver ikke mætte nok til måltiderne

Mange prøver at spise mere protein og fibre for at øge madens mæthedsværdi. Det virker også rigtig godt…mod sult. Desværre løser mæthed langt fra alle de psykologiske drivkræfter bag overspisning. ”Du spiser nok for meget, fordi du ikke bliver mæt til måltiderne”, er ganske enkelt noget vås! Mennesker der mister kontrollen over maden, spiser på trods af at de er stopmætte.

Overspisning er for mange en form for adfærdsafhængighed, som ubevidst hjælper dem med at fjerne ubehagelige følelser, eller tilføre nydelse og egenomsorg i en hverdag der måske ikke er rosenrød.
 

Myte 2: Vi er ikke motiverede nok, til at spise mindre

En overlæge jeg talte med havde spist Nupo-pulver i 6 måneder for at tabe sig, men hans forbrug af mad (for at håndtere stress) fik vægten til at stige meget hurtigt efter.

Havde han ingen rygrad?

Har du prøvet at leve af pulver i 6 måneder? Kan du forestille dig hvor sindssygt meget rygrad man skal have for at gennemføre dette (for ikke at nævne hans 12 års uddannelse)!?. Hvis “rygrad” havde noget som helst med overspisning at gøre, ville hverken han eller andre stærke og intelligente mennesker døje med overvægt.

Roden til overspisningen findes i følelseslivet. Det kan ikke fixes med en kostplan eller mere kontrol. Punktum.

Myte 3: Vi ved ikke nok om hvordan maden skal sammensættes

Når kostvejledere eller personlige trænere giver deres klienter kostplaner eller ”kostregler” er det selvfølgelig fordi de reelt gerne vil hjælpe. Og for nogle mennesker kan det godt være en fin støtte. Men bestemt ikke for alle: op mod 30% af de personer, der beder om hjælp til vægttab døjer med overspisning (hvor de mister kontrollen over spisningen, i en sådan grad at det går ud over deres mentale eller fysiske velvære).

De fleste af disse personer har mindst lige så meget viden om kalorier og vægttab som deres kostvejleder. Ofte meget mere, efter MANGE år hvor tanker om mad, krop og vægt har fyldt mere end du aner. De spiser ofte meget protein og mange grøntsager og kan fortælle dig det præcise antal kalorier i alt fra en Mars-bar til et salatblad. Denne viden har ikke løst problemet før, og kommer ikke til at gøre det nu.

Alle tre myter kan være sande for nogen, men det er de ikke, for de mange, der overspiser på psykisk sult. For at behandle deres overspisning, skal der noget helt andet til – først og fremmest forståelse.

/Anne Gaardmand, medstifter af og underviser på VaneCoach-uddannelsen, samt "hjernen bag" OverspisningsModulet.