Low carb-løgne - og et par brugbare sandheder

Low carb-løgne - og et par brugbare sandheder

Hvorfor taber man sig på en low carb-kost? (Hint: det har intet med insulin at gøre.)

Når det kommer til vægttab, er der generelt ingen forskel på om du skærer ned på indtaget af fedt eller kulhydrater (1). De mest velkontrollerede interventionsforsøg (2, 3), viser, at kulhydrater på ingen måde feder mere end fedt. Faktisk tyder der på, at overfodring med fedt, feder mere end overfodring med kulhydrater (4) - hvilket er stik mod én af de grundlæggende idéer bag low carb-bølgen. 

Hjælper det at skyde skylden på de overvægtige?

Hjælper det at skyde skylden på de overvægtige?

Nej. Så simpelt kan det siges. En negativ, anklagende og moraliserende attitude overfor overvægtige, på grund af deres overvægt, er endda direkte medvirkende til at accelerere fedmeepidemien! Og det har forskere på området været klar over i lang tid. I 2012 lavede man sågar dette review af den tilgængelige litteratur på området, hvori man i det indledende resumé, næsten kan mærke frustrationen hos forfatterne over, at stigmatiseringen og diskrimeringeren af overvægtige dengang stadig forekom. Desværre lever stigmatiseringen i dag i bedste velgående.

Der findes ikke usunde fødevarer

Der findes ikke usunde fødevarer

Fødevarer kan ikke i sig selv være usunde. At opdele mad i enten sundt eller usundt, er slet og ret forkert og det har faktisk konsekvenser: det skaber store misforståelser, gør os stressede og fjerner fokus fra det der er vigtigt. Det er grundlaget for et generelt usundt forhold til mad og en af hovedårsagerne til, at du tager på igen efter du har tabt dig. Men hvordan kan det være? Og hvad skal vi så gøre?

10 grunde til, at slankekure ikke virker

10 grunde til, at slankekure ikke virker

Videnskaben er klar i mælet: slankekure virker ikke! I hvert fald ikke hvis succeskriteriet er vedvarende vægttab. Til gengæld fører slankekure ofte til flere slankekure, så hvis det er det der er succeskriteriet – hvis du nyder at veksle mellem at veje for meget og gå på slankekur – så virker de til UG. 

Men hvorfor er det lige, at slankekure ikke fører til vedvarende vægttab?

Her er en foreløbig liste (kom gerne med flere bud i kommentarfeltet i bunden af siden):

Hvad kan smartphones lære dig om vægttab?

Hvad kan smartphones lære dig om vægttab?

”Jeg vil gerne bruge min iPhone meget mindre”, sagde jeg forleden til min kæreste. ”Det vil jeg også”, sagde hun og tilføjede: ”lad os starte på mandag!”. Vi var rørende enige om, at det havde taget overhånd, at vi var lige slemme begge to, og at det skulle stoppe. Nu. Topmotiverede så vi frem til mere nærvær, større fokus, mere produktivitet og mere tid til det vi egentlig gerne vil nå. Men trods vores motivation, indså jeg i går, at vi lige havde begået samme fejl som alle andre gør, når de sætter sig mål for vægttab og sundhed. Vi ville med garanti fejle, ligesom stort set alle slankekure og nytårsforsæt gør det.