Derfor er skepsis vigtigere end nogensinde

Derfor er skepsis vigtigere end nogensinde

Mit daglige arbejde består i høj grad af at punktere myter om mad og sundhed. Myter, der flytter fokus fra det, der virker, og gør folk overfokuserede på ligegyldige detaljer. Myterne står med andre ord i vejen for både sundhed og trivsel. Men mytepunktering er Sisyfos-arbejde. For hver myte jeg punkterer opstår 10 nye. Og selvom mine mytepunkteringer nogle gange når langt ud, forsvinder myter aldrig helt. Faktisk er der en reel risiko for, at hele mit arbejde kun gør en meget lille forskel for folkesundheden – selvom jeg ved, at det gør en verden til forskel for nogle.

“The Game Changers” versus videnskaben

“The Game Changers” versus videnskaben

En ny fødevarefilm på Netflix har traditionen tro skabt røre i andedammen. Siden udgivelsen af “The Game Changers” har mine indbakker bugnet med beskeder fra sundhedsbevidste mennesker, der nu (igen) frygter animalske produkter – eller bare ikke ved hvad de skal tro på. Og det er der ikke noget at sige til: med én af verdens absolut bedste filmmagere som primær producent vil produktet altid være overbevisende. Også selvom påstandene til tider er decideret fantastiske.

Sandheden om sukker: Hvorfor alt, hvad du har hørt om sukker og vægttab, sandsynligvis er forkert.

Sandheden om sukker: Hvorfor alt, hvad du har hørt om sukker og vægttab, sandsynligvis er forkert.

Sukker er tiden største syndebuk. Forfærdende "fakta" om sukker, sundhed og fedme spredes dagligt via bestsellerbøger, blogs, Tv, radio og sociale medier. Det kan derfor være svært at tro andet, end at sukker er djævlens værk – eller i hvert fald den primære årsag til vores vægtproblemer. Men er der overhovedet hold i påstandene? Med andre ord: hvad er i virkeligheden sandheden om sukker?

Far, fed og færdig? Hvorfor fædre får far-krop og hvordan du kan forhindre det.

Far, fed og færdig? Hvorfor fædre får far-krop og hvordan du kan forhindre det.

At få børn ændrer alt. Også kroppen. Og det gælder ikke kun for moderen. Rigtigt mange mænd oplever, at de støt og roligt tager på, når to bliver til tre (eller flere). For at kunne undgå eller modarbejde dette, kræver det, at man forstår hvorfor det sker. Til dit held har en gruppe forskere fra University of Southern California for nylig udgivet en oversigtartikel, hvor de finder syv forskellige mekanismer, der forklarer hvorfor far-kroppens opstår. 

Skal kostrådene være "low carb"?

Skal kostrådene være "low carb"?

I november sidste år udkom et omfattende studie af sammenhængen mellem indtagelse af fedt og kulhydrat, og dødelighed [1]. PURE-studiet, som det kaldtes, blev publiceret i et af verdens mest anerkendte sundhedsvidenskabelige tidsskrifter, The Lancet, og fandt, at en høj indtagelse af fedt (også det mættede) og en lav indtagelse af kulhydrat var forbundet med en LAVERE risiko for tidlig død. Det gjorde studiet til guf for LCHF-fortalere, men fortæller studiet virkelig, at (mættet) fedt er ufarligt, mens vi bør advare mod kulhydrater?


Er alle eksperter korrupte? (Eller er det måske bare dig, der tager fejl?)

Er alle eksperter korrupte? (Eller er det måske bare dig, der tager fejl?)
Hvis det du tror, går imod ekspertkonsensus, bør din første tanke være: "hvad er det jeg ikke forstår?" – ikke: "eksperterne tager fejl!". 

Således tweetede jeg for noget tid siden, som reaktion på to farlige tendenser i sundhedsdebatten: 1) indbildskhed om egen viden på sundhedsområdet og 2) afskrivningen af al ekspertise, for at give plads til egne overbevisninger.

Især det sidste er netop nu kommet rigtigt tæt på, i en sag, der både handler om den hårde kerne af modstandere mod HPV-vaccination og Ninka-Bernadette Mauritson. 

Filmanmeldelse: What the Health

Filmanmeldelse: What the Health

Dramatiske amerikanske fødevarefilm har længe forpestet ernæringsdebatten. For tilgangen er stort set altid den samme: chokér seeren med skræmmeretorik, der stempler én fødevaregruppe som årsagEN til overvægt, livsstilssygdomme og kræft. Det nyeste bidrag til samlingen af sådanne “shockumentaries” – filmen What the Health – er ingen undtagelse, og traditionen tro, tager den fejl fra start til slut.

Dør man tidligere, hvis man drikker meget mælk?

Dør man tidligere, hvis man drikker meget mælk?

Mælk er en af de fødevarer, der er omgivet af mest madfrygt. Især ét studie fra 2014 [1] pustede liv i en allerede eksisterende opfattelse af mælk, som værende særligt farligt. Det fortalte nemlig om, hvordan svenske kvinder øgede risikoen for at dø indenfor en 20-årig periode med hele 15% per indtagede glas mælk, dagligt. Nu er der kommet en ny artikel, fra samme forskergruppe. Et nyt “Uppsalastudie” [2], som du med garanti kommer til at støde på i medierne de kommende dage og uger (hvor overskrifterne nok skal generere klik). 

Detox er svindel

Detox er svindel

Juleferien er slut, og et nyt år skal startes på den bedst mulige måde. For mange betyder dette, at det er tid til en “detox” - en alternativ afgiftende udrensning af, hvad man skulle have ophobet af skidt og møg, især i forbindelse med julemånedens sukkerfyldte ædegilder. Men hele idéen om, at vi kan (og skal) “detoxe”, “cleanse” eller “udrense”, er baseret på tre store misforståelser.

Øger man sin forbrænding ved at øge sin muskelmasse?

Øger man sin forbrænding ved at øge sin muskelmasse?

Drømmen om et stofskifte så højt, at fedtet bare smelter af kroppen - selv når man intet laver - lever i bedste velgående. Og når så mange drømmer om det, er der et kæmpe marked for at påstå, at det kan opnås. Mellem de vanvittige påstande om superfoods og krydderier der booster din forbrændning, finder man også nogle, der faktisk giver mening. I hvert fald ved første øjekast.