Filmanmeldelse: What the Health

Filmanmeldelse: What the Health

Dramatiske amerikanske fødevarefilm har længe forpestet ernæringsdebatten. For tilgangen er stort set altid den samme: chokér seeren med skræmmeretorik, der stempler én fødevaregruppe som årsagEN til overvægt, livsstilssygdomme og kræft. Det nyeste bidrag til samlingen af sådanne “shockumentaries” – filmen What the Health – er ingen undtagelse, og traditionen tro, tager den fejl fra start til slut.

Dør man tidligere, hvis man drikker meget mælk?

Dør man tidligere, hvis man drikker meget mælk?

Mælk er en af de fødevarer, der er omgivet af mest madfrygt. Især ét studie fra 2014 [1] pustede liv i en allerede eksisterende opfattelse af mælk, som værende særligt farligt. Det fortalte nemlig om, hvordan svenske kvinder øgede risikoen for at dø indenfor en 20-årig periode med hele 15% per indtagede glas mælk, dagligt. Nu er der kommet en ny artikel, fra samme forskergruppe. Et nyt “Uppsalastudie” [2], som du med garanti kommer til at støde på i medierne de kommende dage og uger (hvor overskrifterne nok skal generere klik). 

Detox er svindel

Detox er svindel

Juleferien er slut, og et nyt år skal startes på den bedst mulige måde. For mange betyder dette, at det er tid til en “detox” - en alternativ afgiftende udrensning af, hvad man skulle have ophobet af skidt og møg, især i forbindelse med julemånedens sukkerfyldte ædegilder. Men hele idéen om, at vi kan (og skal) “detoxe”, “cleanse” eller “udrense”, er baseret på tre store misforståelser.

Øger man sin forbrænding ved at øge sin muskelmasse?

Øger man sin forbrænding ved at øge sin muskelmasse?

Drømmen om et stofskifte så højt, at fedtet bare smelter af kroppen - selv når man intet laver - lever i bedste velgående. Og når så mange drømmer om det, er der et kæmpe marked for at påstå, at det kan opnås. Mellem de vanvittige påstande om superfoods og krydderier der booster din forbrændning, finder man også nogle, der faktisk giver mening. I hvert fald ved første øjekast.

10 sandheder om vægttab

10 sandheder om vægttab

Vægttab er ikke nemt. Og myter om hvordan man taber sig tilfører unødig kompleksitet til et område, der i forvejen er fyldt med forvirring. Derfor har jeg skrevet disse 10 simple sandheder om vægttab. Mange af dem tager udgangspunkt i de mest udbredte myter og jeg håber, at dette post kan rette op på mange af de misforståelser der forhindrer så mange i at tabe sig. 

Low carb-løgne - og et par brugbare sandheder

Low carb-løgne - og et par brugbare sandheder

Hvorfor taber man sig på en low carb-kost? (Hint: det har intet med insulin at gøre.)

Når det kommer til vægttab, er der generelt ingen forskel på om du skærer ned på indtaget af fedt eller kulhydrater (1). De mest velkontrollerede interventionsforsøg (2, 3), viser, at kulhydrater på ingen måde feder mere end fedt. Faktisk tyder der på, at overfodring med fedt, feder mere end overfodring med kulhydrater (4) - hvilket er stik mod én af de grundlæggende idéer bag low carb-bølgen. 

Hjælper det at skyde skylden på de overvægtige?

Hjælper det at skyde skylden på de overvægtige?

Nej. Så simpelt kan det siges. En negativ, anklagende og moraliserende attitude overfor overvægtige, på grund af deres overvægt, er endda direkte medvirkende til at accelerere fedmeepidemien! Og det har forskere på området været klar over i lang tid. I 2012 lavede man sågar dette review af den tilgængelige litteratur på området, hvori man i det indledende resumé, næsten kan mærke frustrationen hos forfatterne over, at stigmatiseringen og diskrimeringeren af overvægtige dengang stadig forekom. Desværre lever stigmatiseringen i dag i bedste velgående.

Der findes ikke usunde fødevarer

Der findes ikke usunde fødevarer

Fødevarer kan ikke i sig selv være usunde. At opdele mad i enten sundt eller usundt, er slet og ret forkert og det har faktisk konsekvenser: det skaber store misforståelser, gør os stressede og fjerner fokus fra det der er vigtigt. Det er grundlaget for et generelt usundt forhold til mad og en af hovedårsagerne til, at du tager på igen efter du har tabt dig. Men hvordan kan det være? Og hvad skal vi så gøre?